terug naar Artikelen

Annejet Rümke

Consultatief arts en gesprekstherapeut

Annejet Rümke (1955) werkte na haar huisartsenopleiding jaren in de psychiatrie en kinderpsychiatrie. Sinds 1992 heeft ze een eigen praktijk als consultatief antroposofisch arts.

Annejet Rümke (1955) werkte na haar huisartsenopleiding jaren in de psychiatrie en kinderpsychiatrie. Sinds 1992 heeft ze een eigen praktijk als consultatief antroposofisch arts. De basis daarvoor werd gelegd tijdens een periode van ziekte. ‘Ik mocht maandenlang alleen maar plat op mijn rug liggen en had veel tijd mijn leven te overdenken. Ik besloot geen concessies meer doen in mijn manier van arts-zijn: Ik wilde een praktijk op basis van gelijkwaardige samenwerking. Een praktijk waar volwassenen en kinderen zich welkom en gezien voelen en hulp ervaren om innerlijke krachtbronnen aan te boren, die hen gezonder en sterker maken.’

Antroposofie is mijn spirituele thuisland. Mijn grootmoeder was antroposofe, een bijzondere en wijze vrouw. Op mijn 18e gaf ze me, na een vraag van mij, een boek van Steiner: ‘de wetenschap van de geheimen der ziel.’ Ik heb toen drie dagen alleen maar gelezen. Innerlijk was het alsof er steeds weer een gordijn openging, een duizelingwekkende andere realiteit opende zich en ik dacht: ‘ik begrijp hier eigenlijk nog helemaal niks van, maar dit is waar ik bij hoor.’ Annejet werd actief in de studentenwerkgroep, die landelijke bijeenkomsten organiseerde en verdiepte zich jarenlang intensief in de antroposofie.

'Het gaat erom wat mensen aan ontwikkeling kunnen doormaken'
Nu geeft ze zelf trainingen voor innerlijke ontwikkeling. Daarnaast heeft ze zich in andere stromingen geschoold, zoals systeemtherapie, voice dialogue, focussing, hartritme variatie en Metabolic Balance. Ze vertelt: ‘Ik heb een grote interesse in het helend werken met innerlijke beelden, en heb in 2009 een opleiding storytelling in Engeland gedaan.’ Annejet geeft al jaren met veel plezier les aan antroposofische therapeuten in onder andere Nederland, Engeland en Rusland. Ze schreef boeken over psychiatrie, burn-out en hooggevoeligheid.

Als iemand met een levensvraag komt luister ik naar het verhaal en we bespreken wat je kunt doen op het niveau van het lichaam, levensenergie en de ziel. Ik werk graag samen met vaktherapeuten, bijvoorbeeld als een kind kunstzinnige therapie krijgt, terwijl ik de ouders begeleid. Zo nodig geeft ze voedingsadviezen of medicijnen, maar ook meditatieve oefeningen. ‘Stuurkracht en zingeving zijn daarbij essentieel: het gaat erom wat mensen aan ontwikkeling doormaken door hun levenssituatie of ziekte. Voor mij betekent antroposofie ontwikkeling en die is mogelijk tot de laatste dag dat je leeft .’

Door Inica Loe en Peter Kapenga
Dit artikel stond ook in de adressengids van 2014

Portretten

terug naar Artikelen
''De langste weg is de weg naar binnen''

Dag Hammerskjöld,
'Merkstenen'

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geïnspireerd doorAntroposofie
Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.