terug naar Inspirerend

Guido Heidendal

Ecologisch bouwer

Guido Heidendal is ecologisch bouwer, wat goed is voor een gezond woonklimaat en moeder aarde

Guido Heidendal maakte heel wat omzwervingen op het gebied van werk, voordat hij in 2007 met zijn eigen ecologisch klusbedrijf begon. Voor timmer-, schilder-, isolatie- en renovatiewerk met milieuvriendelijke en duurzame materialen kun je bij hem terecht. Maar zijn hart ligt bij de biologisch-dynamische landbouw.

'Mijn opa en oma hadden een boerderij waar ik als kind heel vaak kwam. De manier waarop mijn opa met zijn koeien, zijn fruit en zijn land omging, resoneerde bij mij. Het is zo mooi dat je op die manier iets kunt doen voor de aarde en dat de aarde jou daarvoor ook wat teruggeeft. Na de vrije middelbare school heb ik dan ook de opleiding tot biologisch-dynamische boer gevolgd aan de Warmonderhof. Mijn stage liep ik in Canada bij een biologisch-dynamisch boerenbedrijf. Naast al het boerenwerk hielp ik de boer ook met het bouwen van schuren. Het mooie is dat die ervaring me nu enorm van pas komt.
Na mijn opleiding ben ik in verschillende sectoren werkzaam geweest. Betaald werk in de biologisch-dynamische landbouw ligt niet voor het oprapen. Daarom zocht ik naar bevredigende alternatieven. Zo werkte ik me op tot eerste timmerman in een betonbedrijf, daarna als groepsleider bij Breidablick (een woon- en werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking) en vervolgens ging ik als tuinder aan de slag op de zorgboerderij, de Noorderhoeve. In de tussentijd volgde ik verschillende opleidingen, waaronder SPW, waardoor ik officieel zorgboer werd. Uiteindelijk was het een vriend die tien jaar geleden opperde dat ik ook voor mezelf kon beginnen. Hij gaf me het vertrouwen dat ik dat kon. Gelukkig heb ik altijd de instelling gehad, dat als ik iets zie zitten, ik het ook gewoon doe.

'Ik draag zorg voor de aarde met mijn ecologisch klussenbedrijf en dat voelt goed.'

Ecoklus

Eigenlijk was het een heel logische stap. Want zodra ik met mijn eigen ecologisch klussenbedrijf begon, merkte ik dat ik in feite altijd al met de houding van een ZZP'er bij die verschillende bedrijven heb gewerkt. Altijd op zoek naar praktische oplossingen voor bedrijfsvoeringen. Natuurlijk was het heel spannend dat eerste jaar, maar het gaf me ook een groot gevoel van vrijheid. Ik kon mijn eigen richting bepalen. En het bleek een goede stap, want tien jaar later doe ik dit werk nog steeds.
Veel van wat ik doe met mijn klusbedrijf heb ik toegepast in ons eigen huis en onze tuin. Hierdoor weet ik wat de mogelijkheden zijn en kan ik eventuele klanten die twijfelen bij mij thuis uitnodigen, zodat ze zelf kunnen ervaren en zien wat de voordelen zijn van natuurlijke bouwmaterialen. Ik merk sowieso dat ik dat een belangrijk aspect aan mijn werk vind; het voorlichten van mensen over ecologisch verantwoordde bouwoplossingen. Isoleren met bijvoorbeeld isovlas in plaats van met glas- en steenwol. Of schilderen met verfsoorten op basis van lijnolie. Of leemstuc in plaats van stuc op basis van gips.
Naast duurzaam bouwen installeer ik ook zonneboilers en zonnepanelen. En op het moment ben ik aan het onderzoeken of ik iets kan met warmtepompen in combinatie met warmwaterboilers en zonnepanelen. Ik heb daarover contact met een installateur, maar dat staat echt nog in de kinderschoenen. Eigenlijk ben ik ook een soort “uitvinder”, omdat ik voor iedere situatie een oplossing wil bedenken.

Sociaal aspect

Onlangs had onze jongste dochter van negen een voorstelling van school. In de zaal zat ook een groep mensen met een verstandelijke beperking. Bij Breidablick heb ik eerder met deze doelgroep gewerkt en ik beleefde in die zaal weer zo'n plezier aan de manier waarop zij zich uitten, dat ik me afvroeg of ik toch niet gewoon weer de zorg in moet. Voor mezelf werken is heel prettig, maar ik mis ook dat sociale aspect. Als ik een grote klus heb, huur ik vaak collega's in. Deze mannen hebben een zelfde soort sociale achtergrond als ik en samen brainstormen we wel eens over hoe het anders kan. Hoe we sociale zorg kunnen verweven in onze werkzaamheden. Bij bouwklussen samenwerken met mensen met een verstandelijke beperking bijvoorbeeld. Dat zou prima kunnen volgens mij, zolang je maar randvoorwaarden schept. Het vergt een andere manier van werken, maar het voegt zo veel toe. De energie die zij meebrengen is zo bijzonder. Alleen is het in deze tijd erg lastig om dat daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Vijf jaar terug had je daar nog allerlei subsidies voor, waarmee je de werkomgeving kon creëren waarbij zij gedijen. Hoe dan ook, we zijn er nog niet helemaal uit hoe we dit precies willen aanpakken, maar wellicht gaat het ooit komen.

Droom

'Toch blijft ook de wens om terug te keren naar mijn basis, namelijk de biologisch-dynamische landbouw altijd op de achtergrond aanwezig. Ik wil het alleen niet meer ten koste van alles. Naast dat het fysiek zwaar werk is in de landbouw, heb je ook kapitaal nodig, wil je het voor elkaar kunnen krijgen. Je kunt ook uitwijken naar het buitenland, maar we hebben nu nog kinderen met wie ik rekening wil houden. Ze zitten op school, hebben hier hun vrienden en vriendinnen en heel veel vrijheid. Dat wil ik ze niet ontnemen. Maar de droom blijft. Wie weet als de kinderen zijn uitgevlogen. Ik geloof dat wanneer het zo moet zijn, het vanzelf wel op mijn pad komt. En als dat zo is, dan grijp ik mijn kans.
Maar op dit moment draag ik op mijn manier zorg voor de aarde met mijn ecologisch klussenbedrijf en dat voelt goed.'

www.ecoklus.nu

door: Daphne van Heerdt & Gino Smink
Koedijk | donderdag 30 maart 2017

Portretten

terug naar Inspirerend
advertenties & nieuwsbrief

Door antroposofie geïnspireerde initiatieven in Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.