terug naar Inspirerend

Joost Heerschop

Coördinator Novalishoeve

Op verschillende manieren wordt onderzocht hoe de oesterzwammen het best gekweekt kunnen worden

Novalishoeve in Den Hoorn op Texel is naast een zorgboerderij met winkel, 40 hectare land en meerdere dieren, vooral ook een oplaadplek en broedplaats waar nieuwe ideeën kunnen ontstaan.

In de loop der jaren is Novalishoeve uitgegroeid tot een zorginstelling en bedrijf met drie pijlers.
De woongroep, de dagbesteding en ambulante begeleiding aan huis.

Zo begeleiden ze een hele grote groep mensen met zeer uiteenlopende problematiek.
Kenmerkend voor Novalishoeve is dat ze midden in de maatschappij staan, veel samenwerkingsverbanden aangaan, en niet meteen nee zeggen wanneer ze op een hulpvraag geen pasklare oplossing hebben.
Hierdoor ontstaat er een dynamische onderneming met veel bijzondere initiatieven. Andere ondernemers weten Novalishoeve dan ook te vinden. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe oesterzwammen kwekerij.

Teso - de veerdienst op Texel - wilde graag duurzamer worden en kwam in gesprek met Joost Heerschop van Novalishoeve. Samen kwamen ze op het idee om oesterzwammen te gaan kweken op de koffie-prut die anders als afval weggegooid zou worden. Nu staat er op het terrein een heuse kwekerij in wording.
Op verschillende manieren wordt onderzocht hoe de oesterzwammen het best gekweekt kunnen worden. Inmiddels worden deze oesterzwammen o.a. verwerkt tot oesterzwam-kroketten die je kunt kopen in de
winkel van Novalishoeve. Hier kun je ook terecht voor een kweekbak om het thuis zelf te proberen. Ook staan de oesterzwammen straks bij strandpaviljoen Paal 9 op de menukaart.

“Als je eenmaal geproefd hebt van de rust, natuur en zilte zeelucht op deze inspirerende werkplek ben je verkocht!”
“Naast een zorginstelling zijn wij in die zin ook echt ondernemers, een bedrijf met een winkel en een lunchroom. We doen hier echt een appèl op de mensen, wat best wel eens spanning veroorzaakt tussen de productie en de zorg. Persoonlijk vind ik dat niet erg. Het geeft een gezonde prikkel voor de cliënt om iets te doen, maar ook voor de medewerkers om die cliënt erbij te krijgen.”

Ondanks dat de Novalishoeve flink gegroeid is en er een ondernemende en creatieve cultuur heerst, blijft het kleinschalige en de menselijke maat erg belangrijk.

“We proberen daarbij echt naar de mens te kijken. Onze veestapel, met z’n 25 melkkoeien is goed te overzien voor cliënten. Ze verbinden zich met de plek en de kudde en kennen vaak al snel alle namen van de koeien. Door deze menselijke maat, waardoor alles te overzien is, ontstaat er een plek die ongelooflijk helend kan werken.

Deze ondernemende en creatieve cultuur spreekt veel mensen aan. Met regelmaat zijn er vacatures op de verschillende afdelingen. Bij de Novalishoeve zijn er voor iedere medewerker kansen om zich te ontwikkelen. Of dit nu op de woongroep is, in het werken met clienten bij de dagbesteding of in de vorm van ambulant begeleider. Toch is de stap naar het eiland voor sommige mensen best groot. Net als in heel Nederland kampt Texel met een groot huisvestingsprobleem. We zijn om die rede aan het bekijken of we toch niet wat extra woonruimte hier op het erf kunnen creëren voor nieuwe medewerkers. Al is het maar voor een bepaalde tijd. Als je eenmaal geproefd hebt van de rust, natuur en zilte zeelucht op deze inspirerende werkplek ben je verkocht!”

www.novalishoeve.nl

door: Gino Smink
Den Hoorn (Texel) | vrijdag 3 december 2021

Portretten

terug naar Inspirerend
advertenties & nieuwsbrief

Door antroposofie geïnspireerde initiatieven in Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.