terug naar Artikelen

Maria Maris

Jobcoach bij Fermento

Maria Maris is jobcoach bij Fermento/Scorlewald. Een brood- en banketbakkerij aan de Kennemerstraatweg in Alkmaar die dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking.

Maria Maris is jobcoach bij Fermento/Scorlewald. Fermento is een brood- en banketbakkerij aan de Kennemerstraatweg in Alkmaar die dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Ze zijn onderdeel van Scorlewald, een antroposofische zorginstelling waar mensen wonen en werken.

'Binnen Scorlewald en Fermento noemen wij het werk in plaats van dagbesteding. En zo benaderen we het ook. Het arbeidsethos vinden wij heel belangrijk. We vragen een serieuze inzet van de mensen, maar ze krijgen er ook veel voor terug. Wij werken met hoogwaardige ingrediënten en leveren daardoor hoogwaardige producten. Dat werkt inspirerend, want iedereen die bij ons werkt draagt zijn eigen onmisbare steentje bij aan het proces. Dat vervult onze medewerkers met trots en levert betrokkenheid op. Ieder mens, of je nou verstandelijk beperkt bent of op een andere manier een afstand tot de arbeidsmarkt hebt, heeft de behoefte om gezien te worden, zich nuttig te voelen en er toe te doen. Dat is wat de mensen hier ervaren.
Het overgrote deel van de mensen die hier werken zijn verstandelijk beperkt, maar ook mensen die een tijdje wat meer in de luwte willen werken of die een lastige periode doormaken en daardoor een zorgindicatie hebben, kunnen hier terecht. In feite kijken we dan hoe we zo iemand weer een soort van arbeidsfit kunnen maken. We gaan soms ook tijdelijke trajecten aan. Zo hebben we ook eens een dementerende vrouw gehad die niet op haar plek zat bij een reguliere instelling. De activiteiten die ze daar deed pasten niet bij haar. Bij ons voelde ze zich weer gezien en kon ze dingen doen waar ze plezier aan beleefde. Ze heeft hier een jaar of twee gewerkt en paste niet helemaal binnen onze doelgroep, maar ook weer wel omdat eigenlijk alles past. Er heerst een bepaalde gelijkwaardigheid waardoor er uiteindelijk voor iedereen ruimte is.
Er werken hier dan ook mensen met verschillende mogelijkheden. De een kan deeg kneden, de ander ingrediënten mengen en weer een ander kan in de verkoop. We hebben af en toe ook statushouders rondlopen die graag iets willen betekenen. Ze voelen zich veilig in de diversiteit aan mensen die bij ons werken en hebben een soort van hoge status of aanzien binnen de groep. De verhouding hier is ongeveer één begeleider op acht medewerkers. Iets meer misschien dan elders, maar het bakproces moet natuurlijk gewoon doorgaan want naast de fysieke winkel voorin, leveren we ook brood en banket aan onze andere locaties of op bestelling.'

'Of je nou verstandelijk beperkt bent of op een andere manier een afstand tot de arbeidsmarkt hebt, de menselijke behoefte is om gezien te worden, je nuttig te voelen en er toe te doen. Dat is wat wij de mensen geven.'

Jobcoach

'De aanvragen voor dagbesteding bij Fermento en Scorlewald verlopen meestal via mij. Ik kijk vervolgens op welke plek en binnen welke groep de persoon het beste past. Soms melden mensen zich zelf. Net was er een meisje dat graag bij ons wil komen werken. Ik heb haar een rondleiding gegeven en besproken wat haar wensen zijn. Dan is het kijken of wij dat kunnen bieden.
Ik houd ook evaluatiegesprekken met de medewerkers om te kijken of ze nog op de juiste plek zitten. Net zoals bij jou en mij, hebben ook zij soms een duwtje in de rug nodig omdat ze angstig zijn om iets nieuws aan te gaan. Je weet immers nooit wat je krijgt, maar wel wat je had. Terwijl ze best gebaat kunnen zijn bij een nieuwe uitdaging. Als dat het geval is, nemen we ze aan de hand mee zodat ze langzaam kunnen wennen aan het idee en aan de nieuwe plek. Welke plek dat wordt, hangt natuurlijk volledig van de persoon af en waar mogelijk talenten liggen. Soms bezoeken we eerst een aantal werkplaatsen om daar achter te komen. Is er één gekozen, dan gaan we er een aantal keer kijken en zorgen we ervoor dat ze de begeleiders alvast een beetje leren kennen zodat de stap minder groot is en ze zelf helemaal achter hun keuze kunnen staan. We bieden ze desalniettemin ook altijd de mogelijkheid om weer terug te komen. Vooral de jonge garde stimuleren we op deze manier.'

Scorlewald

'Scorlewald heeft in totaal 22 werkplaatsen. Waaronder een biologisch dynamische boerderij, tuinderij, weverij, winkel en houtwerkplaats. Ook hebben we een mooie hoftuin in Bergen. Het is een samenwerking met Hotel Blooming. We hebben binnen Scorlewald ook cliënten die iets meer willen. Die niet hun hele leven binnen de muren van de instelling willen werken. Sommigen willen uitvliegen en in de buitenwereld aan het werk. De hoftuin geeft dan toch een omhulling. Zeker ook fysiek want het is een ommuurde prachtige tuin op een oud landgoed met onder andere kruiden, eetbare bloemen en groenten. De koks van dat hotel komen regelmatig langs en vertellen heel gepassioneerd over de ingrediënten die in de tuin bloeien en groeien. Ook dat werkt inspirerend. Te weten dat wat jij in die tuin verzorgt zo gewaardeerd wordt en er delicatessen van worden gemaakt. Bij ons staat de mens centraal. En dat voelen ze.'

Fermento
Scorlewald

door: Daphne van Heerdt & Gino Smink
Alkmaar | donderdag 5 maart

Portretten

terug naar Artikelen
''Als alles om je heen in bewerging is, is het tijd om stil te staan.
Als alles om je heen stilstaat, is het tijd om in beweging te komen.''

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geïnspireerd doorAntroposofie
Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica