Wouter Weerman
Kunstschilder en oprichter van Stichting Waldar
Na aankomst met de Veer en een kort ritje me de auto komen we aan bij zorgboerderij de Novalishoeve in Den Hoorn - Texel, waar Wouter Weerman sinds kort een vaste expositie van zijn kleurstemmingen heeft.
Wouter vertelt dat er voor hem een nieuwe periode is aangebroken en dat het nu tijd is om met zijn kleurstemmingen naar buiten te treden. Al doet hij dat liever niet als persoon, omdat hij zijn werken belangrijker vindt dan zijn eigen persoon. Dit is ook de reden waarom hij in 2014 stichting Waldar heeft opgericht.
Wouter (40) werd geboren in Groningen en groeide op in Brabant, en is eigenlijk altijd al bezig geweest met tekenen en schilderen. Doordat hij als 18-jarige niet voor de kunstacademie kiest maar voor de Vrije Pedagogische Academie in Zeist, komt hij in contact met de antroposofie en de kleurenleer van Goethe en Steiner. Tijdens zijn studie heeft hij een bijbaan als receptiemedewerker in huize Valckenbosch (antroposofisch verzorgingstehuis). Daar laat hij zijn werk zien aan een van de bewoonsters die zijn werk - op dat moment pentekeningen van aarde kleuren - mooi vindt maar tegelijkertijd ook zegt: “Je hebt zo veel meer kleur in je”. Zij brengt Wouter in contact met wijlen Ad van der Lugt, waar de basis wordt gelegd voor de kleurstemmingen die nu te zien zijn in de Novalishoeve.
Na zijn opleiding gaat Wouter werken als leraar op de vrijschool op Texel. Doordat de school op dat moment erg klein is en de zevende klas landelijk is wegbezuinigd, moet het nieuw aangestelde lerarenteam het gangbare leerplan volledig loslaten en ontwikkelt zij een eigen leerplan op het principe van denken, voelen en willen. Alle kinderen beginnen gezamenlijk de dag met koorzang en een verhaal en gaan daarna uiteen in drie verschillende werkgroepen, waarbij Wouter alle kunstzinnige vakken verzorgt. Dit is een fijne en bijzondere periode, welke helaas eindigt doordat er van buitenaf besloten wordt om toch terug te gaan naar het, praktisch onuitvoerbare, oude leerplan. Wouter heeft moeite om de verworven vrijheid - vrij van vorm - op te geven en besluit te stoppen als leerkracht.
Deze unieke manier van werken met kinderen was een ervaring voor het leven en voelt nu als een periode die Wouter nodig had als springplank, voor waar hij nu staat. Uiteindelijk heeft deze periode het bewustzijn gebracht dat Wouter zich in wezen meer kunstenaar voelt dan leraar, naast het besef hoe belangrijk en waardevol werkelijke onafhankelijkheid en echte vrijheid zijn.
"Je hebt zo veel meer kleur in je"Tijdens de 14 jaar die nu volgen, heeft Wouter zich met behulp van de WIKK-regeling en Kunstenaars & Co te Amsterdam, kunnen omscholen tot beroepsmatig kunstenaar. Waar hij eerst vooral geld verdient met Texelse landschapsschilderijen en het verkopen van zelfontworpen "magisch speelgoed" zoals caleidoscopen, koperen kaarslichtkijkertjes en hoekgluurdertjes op de markt, begint langzaam de wens te ontstaan om ook schilderijen te maken, vrij van economische druk. Om dit te kunnen verwezenlijken gaat hij geld verdienen met het geven van goocheloptredens, het verrichten van schoonmaak-werkzaamheden en tuinonderhoud op biologische basis.
Hierdoor ontstaat op schildergebied de nodige ruimte en tijd om zich verder te verdiepen in de organische schilderkunst. Sinds 2014 werkt Wouter Weerman, op vrijwillige basis voor stichting Waldar, waaraan hij al zijn kleurstemmingen schenkt. Wouter hoopt dat zijn schilderijen een mooie plek krijgen en spiritueel kunnen bijdragen op de plekken waar ze komen te hangen. Ook vindt hij dat de wereld wel wat meer kleur kan gebruiken in deze donkere tijden; “Ik spring in de bres voor kleur”.
waldar.nl
"Kunst vanuit het hart"