terug naar Artikelen

Carla Dert

Loopbaanprofessional

Carla Dert is eigenaar van Jobsupport Dert en ontwikkelde in samenwerking met De Baak de opleiding 'De Nieuwe Loopbaanprofessional vernieuwd'

Carla Dert (52) is eigenaar van Jobsupport Dert (1996) en ontwikkelde in samenwerking met De Baak de opleiding 'De Nieuwe Loopbaanprofessional vernieuwd' (2008). Bevlogen en vol passie vertelt ze over haar werk: 'Je eigen wijsheid is waar ik op inzet in een loopbaantraject.'

'Als mensen bij mij komen, gaat het vaak om loopbaanvragen als: Wil ik dit werk nog wel doen de komende jaren? Zo nee, wat wil ik dan? Kan ik dat wel? En hoe pak ik dat aan? Vragen waar je in mijn ogen alleen een juist antwoord op vindt, als je voor jezelf heel helder hebt waar het in het leven voor jou om draait. In deze maatschappij raken mensen dat weten helaas vaak kwijt. Dat begint al bij kleine kinderen. In feite voeden we onze kinderen als samenleving op, met de boodschap: 'Pas je aan en doe maar wat de juf, papa, mama of andere opvoeders zeggen'. In mijn ogen kunnen we kinderen beter begeleiden om een evenwichtig mens te worden. Een zelfbewust mens die zijn eigen keuzes kan maken vanuit zijn hart, ongeacht wat de buitenwereld daarvan vindt.

Ik werk voornamelijk voor organisaties die mensen naar mij toe sturen en dan is de motivatie vaak anders dan wanneer ze uit zichzelf komen. Voor sommige mensen is het een feest als ze hun baan kwijtraken. Ze wilden toch al weg en zien dit als een kans. Anderen ervaren het als een persoonlijke afwijzing. En zeker als het gepaard gaat met een hevig conflict, kan het net zo'n heftige gebeurtenis zijn als een geboorte, sterfgeval of ernstige ziekte. Het kan ook potjes oud zeer openen. Het mooie van mijn werk is dat je dat allemaal ten goede kan keren. In een loopbaantraject nemen we alles mee. Wie je bent als mens, waar je voor staat en wat er op het moment allemaal aan emoties spelen. Alleen benaderen we het vanuit 'wat wel' termen. We benoemen het zeer, het ontlaadt en heelt, maar het primaire doel is niet het therapeutische stuk maar alle puzzelstukjes verzamelen voor een volgende stap in je loopbaan.

"Ik gebruik vaak de metafoor van een diamant. Iedereen heeft wel een aantal facetten die onbelicht zijn."
Er zat een keer een man bij mij op kantoor, helemaal onderuitgezakt op een stoel, die mij vroeg: 'Nou, vertel maar, wat kom ik hier doen?' Ik heb toen geantwoord dat hij wat mij betreft weer kon gaan, want met dat soort slachtoffergedrag maak ik gelijk korte metten. Daar is niemand mee gediend. Als je bij mij een traject volgt, zet ik in op je eigen wijsheid. Zo ook bij deze man. Uiteindelijk is dat dan ook een heel leuk traject geworden. Wat ik met mijn kordate optreden namelijk ook voor ogen had, was werkelijk in contact te komen met die man. Ik was benieuwd naar zijn verhaal. Hij bleek verbolgen te zijn over het feit dat hij nog geen senior was bij het bedrijf waar hij werkte en was daarover in een strijd verwikkeld. Uiteindelijk bleek hij het seniorschap helemaal niet intrinsiek na te streven. Carrière maken was van huis uit door zijn ouders met de paplepel ingegoten en ook zijn eigen vrouw vond dat ontzettend belangrijk. Voor hem bleek dat na enig zelfonderzoek helemaal niet te gelden. Meer en meer geld is niet voor iedereen een drijfveer. Het is prima als het wel zo is, maar het moet kloppen voor jou en niet voor iemand anders. Dan pas is het goed. De uitkomst van het traject was dat hij minder ging werken, zodat hij meer tijd kon besteden aan zijn hobby.

Ik gebruik vaak de metafoor van een diamant. Iedereen heeft wel een aantal facetten die onbelicht zijn. Wat we in loopbaantrajecten doen is het bewustzijn op met name die onderbelichte kanten vergroten. Want op het moment dat je je bewust bent van de intrinsieke waarden en normen waarnaar je wilt leven, lukt het je om daarbij passende keuzes te maken. Dan doe je ook makkelijker concessies, omdat het helemaal niet voelt als concessie. Hoofd, hart en buik zitten dan op één lijn. Je ziet dat vaak terug bij succesvolle mensen. Doordat alles klopt handelen ze adequaat en zijn ze overtuigend. Dat zijn de charismatische leiders, zowel groot en klein. Persoonlijk leiderschap, dat is waar ik de mensen mee help. Een loopbaantraject omvat zo veel meer dan alleen maar een andere baan vinden. Het is een proces van bewustwording en zelfontplooiing. Voor mij persoonlijk is dat het leukste aan mijn beroep. Het puur alleen vinden van een nieuwe baan, is meestal niet het enige doel. Het onderliggende proces, persoonlijke of beroepsmatige ontwikkeling, dat vind ik interessant. Daar worden mensen uiteindelijk gelukkiger van.

www.jobsupportdert.nl
www.dnlvernieuwd.nl

door: Daphne van Heerdt & Gino Smink
Haarlem | woensdag 14 december 2016

Portretten

terug naar Artikelen
''Als je het proces ter harte neemt, dan zorgt het doel wel voor zichzelf''

Mahatma Gandhi

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geïnspireerd doorAntroposofie
Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica