terug naar Inspirerend

Sander van Hesteren en Marijke Levelink

vormen samen Horus Consult

Verbinding is dan ook een belangrijk uitgangspunt in de werkvormen die Horus Consult aanbiedt

Sander van Hesteren en Marijke Levelink - twee coaches in Haarlem - vormen samen Horus Consult. 
Horus was de zoon van Isis en Osiris en was vooral een verbinder.

Verbinding is dan ook een belangrijk uitgangspunt in de werkvormen die Horus Consult aanbiedt. Of dit nu in een persoonlijk traject, teamverband, of één van de groepsreizen is. 

Uitgangspunt is altijd de verbinding in jezelf tussen lichaam en geest te herstellen, om uiteindelijk ook weer in verbinding en contact te komen met de ander.

Beiden werken eclectisch omdat ze geïnspireerd zijn door verschillende stromen.

Marijke: “Heel veel van die stromingen hebben ergens dezelfde bron. Het zijn vaak werkvormen die heel bruikbaar zijn en goed op elkaar aansluiten. Zo bieden we onder andere systeemwerk, opstellingen en transactionele analyse aan. Maar het kan ook zo zijn dat er een sjamanistische healing gegeven wordt of dat we aan de slag gaan met Theorie U.”

Los van de werkvorm(en) die ze gebruiken, is lichaamswerk voor zowel Sander als Marijke erg belangrijk.

Marijke: “Of het nu een trauma is, je burn-out bent geraakt of dat je op een ander manier vastloopt in je leven. Vaak uit dat zich in pijn of een ander ongemak in het lichaam. Wanneer een client bij ons komt proberen we dit altijd te toetsen aan het fysieke systeem, en zo voorbij de mind te komen. We kijken wat het lichaam zegt en wat daar gebeurt, om dat dan vervolgens in beweging te krijgen.
De meeste mensen ontwikkelen in hun jeugd overlevingsstrategieën die op dat moment werken. Later in je leven kom je op een punt dat je merkt dat die je dwars gaan zitten. Je kunt er niet meer mee uit de voeten.”

Sander: ”Ja, dus dan moet je er iets mee. Door de antroposofie heb ik veel geleerd over de fasen waarin je delen van jezelf ontwikkeld. Als jong kind heb je namelijk nog niet dat denkende bewustzijn. Eerst ontwikkel je het fysieke-lichaam, dan het etherlichaam, het astrale lichaam en daarna pas dat IK lichaam. Alles wat in die eerste fase beleefd wordt, dat is vooral lichaamsgebonden. Er is nog helemaal niet een IK die tegen de ouder kan zeggen. 'Ja wacht nou eens even, dat doet mij heel erg pijn en ik vind het helemaal niet leuk dat je zo doet'. Doordat je als kind van je ouders afhankelijk bent kun je er ook nog geen verantwoordelijkheid voor nemen. Die pijn gaat dan ergens in het fysieke systeem zitten, waar je vervolgens de rest van je leven mee kunt blijven lopen.

“Het gaat er uiteindelijk om dat mensen (weer) zelf de regie krijgen, over hun eigen leven.”
In de reguliere therapie ga je het allemaal snappen, maar daardoor is er nog niks mee veranderd, omdat je dat patroon - die overlevingsstrategie - niet verandert”. Marijke: “Daarvoor moet je echt het lichaam in door het opnieuw betrekken in je leven van dat kleine meisje of die kleine jongen die pijn heeft gehad en die daar niks mee kon. De pijn of dat ongemak gaan toestaan en de gevoelens en emoties die daarbij horen of daaruit voortkomen ook toe te gaan staan.” Sander: “Je merkt dan dat je er helemaal niet dood aan gaat. Integendeel, dat het verzacht en dat je er van groeit. Daarom is emotioneel en lichamelijk werken volgens ons zo belangrijk."

Marijke: “Het is vaak zo dat mensen niet gewend zijn om met die emotie om te gaan, meestal willen ze er al weer snel van weg gaan. Onze neiging is om alles wat lastig is weg te willen hebben. Het liefst laten we ons zo snel mogelijk behandelen, want dan is het over. Zo is het ook met de emoties die tijdens de consulten op kunnen komen. Maar door daar voor te gaan staan en daar doorheen te gaan, kan de heling juist op gang komen.” Sander: "Wij proberen de client dan ook uit te nodigen om er echt even door te zakken, want dan heb je pas die bevrijding en die opluchting.” Marijke: “Dan kom je vaak tot hele andere inzichten. 

We proberen de client nieuwsgierig te maken van wat er in hun leeft en dat je daar niet bang voor hoeft te zijn. Dat je niet meer krijgt dan dat je aan kan. De grootste ellende zit vaak in de angst om het proces aan te gaan. Het moment dat mensen het gevoel toe gaan laten en in huilen uitbarstten, zijn ze vaak opgelucht. Ze vragen zich af: 'Was ik daar nou zo bang voor?’"

Sander: “Dit doen we op een liefdevolle manier, nooit in een strijd. We stemmen altijd af op de client, en kijken wat er op dat moment passend is.” Marijke: “Sommige mensen wonen zo in hun hoofd, dat ze helemaal geen contact meer hebben met de rest van hun lichaam. Je moet dat dan eerst weer heel rustig opbouwen.” Sander: “Soms kan het ook heel instrumenteel zijn. Je helpt iemand dan bijvoorbeeld met een LinkedIn profiel opzetten om daardoor weer zelfvertrouwen te krijgen. Diegene is er helemaal nog niet aan toe om dat lichaam in te gaan. Doordat iemand dat zelfvertrouwen krijgt, komt er ook weer ruimte en openheid om naar zichzelf te kijken.” 

Marijke: “Het gaat er uiteindelijk om dat mensen (weer) zelf de regie krijgen, over hun eigen leven.”

Naast persoonlijke consulten biedt Horus Consult ook teamconsulten aan en organiseren ze samen met Contact Werk groepsreizen voor persoonlijke groei en innerlijk werk. Bijvoorbeeld de vijfdaagse retraite naar de koude meren van Snowdonia in Wales en de 6 daagse stilte wandeling door de woestijn van Marokko. Meer informatie over de consulten en de groepsreizen vind je op;

www.horusconsult.nl
www.contactwerk.org

door: Gino Smink
Haarlem | woensdag 3 februari 2021

Portretten

terug naar Inspirerend
advertenties & nieuwsbrief

Door antroposofie geïnspireerde initiatieven in Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.