terug naar Inspirerend

Anna Robadey

schildertherapeut

Anna Robadey is schildertherapeut in Haarlem en geeft cursussen en workshops bij de zonneschuur in Bloemendaal

Anna Robadey (62) is schildertherapeut in Haarlem én betrokken bij de Zonneschuur in Bloemendaal.

Voordat Anna op 29-jarige leeftijd voor de liefde naar Nederland verhuist, groeit ze op in Zwitserland. Ze heeft veel interesses en vindt het moeilijk een studierichting te kiezen. Ze begint aan een opleiding voor psychologie maar komt er al snel achter dat ze er nog niet aan toe is om psycholoog te worden. Na enig wikken en wegen, besluit ze toelatingsexamen te doen voor de kunstacademie van Genève. Ze wordt aangenomen en kiest voor de richting drie dimensionale expressie.

Na deze opleiding wil Anna graag op reis. Ze besluit naar Ladakh te gaan, een regio in Noord India. Ze geeft zich op om daar boeddhistische schilderijen te restaureren, maar dit gaat op het laatste moment niet door. Ze besluit desalniettemin om toch naar Ladakh te gaan. Haar wil is te groot om zomaar te negeren. Achteraf begrijpt ze waarom dat gevoel zo sterk was. Anna: 'In Ladakh ontmoette ik een Franse vrouw die mij een klein zeepdoosje gaf met daarin verschillende aquarel-tubetjes. Toen ben ik begonnen met het maken van kleine schilderijen. Maar vooral ontmoette ik er mijn man en raakte ik via hem geïnspireerd door antroposofie.'

Na zeven jaar geschilderd te hebben, wordt Anna moeder van twee zonen en richt ze zich volledig op het moederschap. Als de kinderen ouder worden en ze weer aan het werk gaat, wil ze iets anders doen. Alleen in haar atelier werken is niet meer bevredigend ze wil met mensen werken. Kunstzinnig therapeute lijkt haar ontzettend leuk en daarom besluit ze de internationale opleiding van Stichting Emerald in Den Haag te volgen. Hier wordt ze opgeleid tot schildertherapeute, een beroep waarin haar interesse in de kunst, de mens en de antroposofie mooi samenkomen.

De kleuren zijn mijn instrument, die vertellen mij hoe een cliënt ervoor staat.
Anna: 'Schildertherapie kan helpen bij psychische en lichamelijk klachten als depressie, ernstige obstipatie, slaap problemen, maar ook bijvoorbeeld kanker. Wanneer iemand bij mij in therapie gaat, laat ik diegene zes vrije beelden maken. De eerste drie worden gemaakt met houtskool. Het werk dat dan ontstaat zegt mij iets over hoe het is met de bovenpool (het zenuw-zintuigsysteem), de onderpool (stofwisselings-ledematensysteem) en het tussen gebied (verbindende functie tussen de eerste twee polen). Hierbij maak ik vooral gebruik van het drieledig mensbeeld. Daarna gaan we verder met het maken van drie vrije schilderijen in kleur. Uit deze laatste drie kies ik uiteindelijk één beeld waaruit de problematiek van die persoon het duidelijkst naar voren komt. Met dat beeld werken we vervolgens verder. Het uiteindelijke doel is toe te werken naar een kleurenbeeld dat voor die persoon beter is. Ik ben heel blij dat ik dit werk mag doen en ik zie mezelf puur als de begeleider van een proces waar de cliënt en de kleuren het eigenlijke werk doen. Want de kleuren zijn mijn instrument, die vertellen mij hoe een cliënt ervoor staat.'

Naast haar werk als schildertherapeut is Anna ook betrokken bij de Zonneschuur in Bloemendaal. Een bijzonder mooie plek – door nog maar weinig mensen ontdekt – waar zij samen met Talleta Bierens de Haan mensen de mogelijkheid biedt zich weer op te laden. Elke dag begint met waarnemingen in de tuin of in het bos om de zintuigen te openen en inspiratie op te doen. Daarna worden er verschillende kunstzinnige activiteiten gegeven als schilderen, vilten, boetseren of dagboekschrijven. De Zonneschuur is er voor iedereen die toe is aan een of meer oplaaddag(en) door middel van kunst- en natuurbeleving.

www.schildertherapiehaarlem.nl

door: Gino Smink & Daphne van Heerdt
Haarlem | donderdag 8 juni 2016

Portretten

terug naar Inspirerend
advertenties & nieuwsbrief

Door antroposofie geïnspireerde initiatieven in Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.