terug naar Inspirerend

Henk van der Wal

coördinator bij Fermento

Henk van der Wal is coördinator bij Fermento. Een werkplek voor mensen met een verstandelijke handicap, onderdeel van de Raphaelstichting

Henk van der Wal is coördinator bij Fermento. Een werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen die gebaat zijn bij werken in de luwte. Hij verdeelt zijn werkzaamheden over vier locaties: een lunchroom/banketbakkerij, de bakkerij en twee molenwinkels. Drie daarvan gevestigd in Alkmaar en één in Oterleek.

'Drie jaar geleden werd door het veranderende maatschappelijke en politieke klimaat duidelijk dat er iets moest veranderen. Door het wegvallen van subsidies en de steeds groter wordende vraag naar producten van Fermento, waren we genoodzaakt commerciëler te gaan werken. Daar is niks mis mee, alleen wilden we de beschermende werksfeer hoe dan ook blijven waarborgen. De productie moest omhoog maar het mocht niet ten koste gaan van het sociale aspect van de onderneming. Door die externe veranderingen kun je uit angst en paniek keuzes maken, maar je kunt ook handelen vanuit kracht. En dat is precies wat wij met zijn allen hebben gedaan: oké de wereld verandert, maar hoe kunnen wij daar ons voordeel mee doen? Met alle mensen van Fermento zijn we met post-itjes aan de gang gegaan. Daarop kon je aangeven wat voor jou de kern van Fermento is. Dat bleek unaniem sociale cohesie en verbinding te zijn. Wij zijn een werkgemeenschap waarin iedereen die het nodig heeft kan aanhaken. Waar geen onderscheid is tussen personeel, klant of vrijwilliger. En daar zijn we trots op.

Om meer rendabel te kunnen zijn, besloten we om de banketbakkerij en de bakker samen te voegen in een groter pand aan de Kennemerstraatweg. De lunchroom op de Laat blijft gewoon open. In het ontwerp van de nieuwe plek staan duurzaamheid, zichtbaarheid en contact tussen klanten en bakkers voorop. Tegelijkertijd wilden we de beschermende werksfeer blijven waarborgen. In de inrichting van de nieuwe locatie hebben we dan ook rekening gehouden met de werknemers. Zo zit de banketbakkerij aan de achterkant, want de mensen die daar werken hebben net wat meer rust nodig voor hun werkzaamheden dan de broodbakkers. Die vinden een praatje met de klanten wel leuk en kunnen dat aan.

De klant stapt straks bij ons letterlijk de bakkerswereld in. Via een aparte routing - die is aangegeven op de grond - kun je een gedeelte van de bakkerij betreden, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe het deeg wordt gekneed, gebakken en af staat te koelen. Er komt een bibliotheek met boeken over brood en banket, je kunt alle broden die we maken proeven, een praatje maken met de bakkers of gewoon je boodschap doen en weer gaan. Ook hebben we plannen om workshops te gaan geven, zodat je het proces van een bakkerij helemaal zelf kunt beleven. En daarmee wordt de bakkerij meer dan alleen een bakker. Het wordt een totaalbeleving.'

‘Aan een beroep ontleen je zoveel zijnskracht’

Koek- en broodabonnement

'Het is ook mogelijk voor particulieren en bedrijven om een brood- of koekabonnement af te nemen. Voor bedrijven verzorgen we ook lunches. Alle bestellingen worden thuis bezorgd door onze eigen medewerkers en dat ervaren ze echt als een uitje. Die abonnementen zijn heel handig voor mensen die zelf niet zo makkelijk meer de deur uit kunnen. Ook ouderen die in de buurt wonen en telefonisch hun bestelling doen, brengen we krentenbollen of wat ze ook nodig hebben. Voor die mensen is het geweldig dat ze dan ook nog een praatje kunnen maken met onze bezorgers.'

Antroposofische zorg

'Wij zijn natuurlijk onderdeel van de Raphaëlstichting, een antroposofische zorgaanbieder en zodoende is onze basis ook antroposofisch. Ik denk dat dat zich onder meer uit in de manier waarop wij naar onze medewerkers kijken. Wij verdiepen ons wezenlijk in de persoon die tegenover ons staat. Wat is zijn of haar kracht? Wat is zijn of haar opdracht? Waarom is diegene hier op aarde? Allemaal wezenlijke vragen die voortkomen uit een antroposofisch wereldbeeld. Het maakt bij ons niet uit wat je precies doet, áls je maar iets doet. De werkzaamheden kunnen echt heel klein gemaakt worden voor iemand. We zetten in op capaciteit. Zo kan het zijn dat het jouw werk is om een stempel te zetten op zakjes. Of dat je in de banketbakkerij alleen een reepje op de taart legt, het deeg mengt of brood snijdt. Maar dat is voor sommigen al heel wat. Waar het om draait is dat onze deelnemers zich nuttig voelen, want aan een beroep ontleen je zoveel zijnskracht. Dat is ook de reden dat we hier allemaal bedrijfskleding dragen. Want zodra je die kleding aantrekt, ben je die winkelbediende, ben je gewoon banketbakker.'

Opening

'Medio 2017 hopen we iedereen welkom te kunnen heten in onze nieuwe bakkerij. De opening zal zonder grote festiviteiten zijn. Op die manier kan iedereen rustig wennen en opnieuw zijn of haar werkprocessen bedenken en testen. Zo voorkomen we dat iedereen overprikkeld raakt en de boel inklapt. Het is voor sommigen toch heel spannend dat hun werkplek gaat veranderen en dat gewoontes en patronen doorbroken zullen worden. Maar ik denk dat als ze eenmaal die drempel over stappen er een mooie inspirerende werkplek ontstaat. Een plek waar iedereen met zijn of haar beperking, mogelijkheden aangeboden krijgt om zich te kunnen ontwikkelen en zo een waardevolle werkervaring beleeft.'

www.fermento.nl

door: Daphne van Heerdt & Gino Smink
Alkmaar | vrijdag 16 maart 2017

Portretten

terug naar Inspirerend
advertenties & nieuwsbrief

Door antroposofie geïnspireerde initiatieven in Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.