terug naar Inspirerend

Marijke de Vries

Kunstzinnig therapeut

‘Kunst maken is een soort magie. Dat je door het scheppen een stukje lichtkracht en plezier in jezelf kunt terugvinden. Dat is zo helend.
Door het kunstzinnige word je je bewust van onbewuste lagen. Daar werkt de kunst altijd in door, daar geloof ik in en dat zie ik gebeuren en in die lagen weet je eigenlijk de oplossing al.’

Marijke de Vries (47) is kunstzinnig therapeut. Marijke vertelt enthousiast over haar jeugd. In de box was ik al hevig geïnteresseerd in pennen en potloden, dus wurmde ik mijn vingertjes altijd door de spijlen om die te vinden. Ik kon niet stoppen om alle muren vol te krassen met tekeningen. Toen ik vier was hoorde ik iemand iets vertellen over de Rietveld Academie en toen dacht ik daar moet ik heen!

'Verras jezelf door iets te maken met je handen'
Op haar 18e had Marijke een tentoonstelling. Daar hingen al mijn schilderijen en ik vond het afschuwelijk omdat ik niet wist wat mensen ermee zouden kunnen. Toen ben ik twee jaar lang boeken gaan lezen over primitieve kunst. Daarin las ik dat in Afrika het woord voor 'kunst' het 'goede' of het 'ware' betekend. Dat heeft me zo geraakt, dat ik toen naar Afrika ben gereisd.
Kunst is daar onderdeel van de cultuur, van de verbondenheid tussen mensen. Vanaf dat moment wist ik dat kunst iets is waar je mensen verder mee kunt helpen; dat is mijn missie geworden.

Marijke werkt vooral met mensen die hooggevoelig zijn. Deze mensen hebben een talent om door middel van kunstzinnig werken hun pro- blemen onder ogen te zien en de oplossing te vinden voor de vragen waar ze mee leven. Dat kan heel snel gaan. Het is het meeste werk, de weg te vinden om in te zien dat wat je met je handen maakt niet alleen een mooi product is, maar dat dit je ook bij onbewuste lagen kan brengen. Ik hoor vaak van mensen dat ze er de hele week naar uitkijken om weer te mogen komen. Kunst maken is een verrijking....
Verras jezelf door iets te maken met je handen. Je handen zijn een verlengstuk van je hart en je handen kunnen niet liegen.

www.kunsttherapiehaarlem.nl

Door Inica Loe en Peter Kapenga
Dit artikel stond ook in de adressengids van 2014

Portretten

terug naar Inspirerend
advertenties & nieuwsbrief

Door antroposofie geïnspireerde initiatieven in Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.