terug naar Artikelen

Masja Vissers

Begeleidster in de Green Canteen

Stichting Waldar, opgericht door Wouter Weerman met als doel het organisch schilderen volgens de kleurleer van Rudolf Steiner meer op de kaart te zetten

Masja Vissers (49) werkt als begeleidster in de Green Canteen, een project waarin Rozemarijn en het Rudolf Steiner College samenwerken.

Voordat Masja in 2008 bij Ferm Rozemarijn ging werken, werkte zij bij een reguliere zorginstelling voor kinderen met een verstandelijk beperking. Ze moest wel even wennen toen ze bij Ferm Rozemarijn ging werken. “Ik heb geen vrijeschool achtergrond of zo en was dan ook niet bekend met de antroposofie, al had ik me wel ingelezen voor ik begon.” “Ik was blij verrast toen ik zag hoe ze met de bewoners omgingen.” Vooral het kijken wat iemand nog wel kan, in plaats van wat iemand niet kan, vond Masja bijzonder aan de werkwijze. Vandaag de dag past ze dat nog steeds toe in haar werk.

In 2012 kwam er door een initiatief van de leerlingen uit klas 10c van het Rudolf Steiner College in Haarlem een Green Canteen. De leerlingen wilden graag biologische en verse producten in de kantine en de toenmalige kantine-eigenaar, had daar geen zin in. Rozemarijn Santé sprong in het gat en Masja werd gevraagd of dat niet wat voor haar was.

"Ik was blij verrast toen ik zag hoe ze met de bewoners omgingen."
Masja geniet van haar werk in de Green Canteen. Tijdens mijn kijkje achter de schermen valt het me op dat ze vooral observerend werkt en de deelnemers zoveel mogelijk zelf de dingen laat doen. “Dit is ook de bedoeling, al is het best lastig soms. Ik ben iemand die graag van aanpakken houdt, dus soms moet ik bijna letterlijk op mijn handen gaan zitten”.

Masja vertelt dat er in de hoofdkantine bijna altijd vier deelnemers zijn. Elke keer probeert zij of haar collega Janneke te kijken wat ze de deelnemers aan kunnen bieden. Ook hier gaat ze uit van wat een deelnemer kán. Zo werkt er bijvoorbeeld een blind meisje, Céline. Zij maakt tijdens de voorbereidingen van de pauzes de tosti’s, door een boterham te beleggen met een plak kaas en weer een boterham. Dat Masja dan vervolgens alles recht legt, vindt ze niet erg. “Voor Céline is dit erg leuk en waardevol werk.” Wanneer het pauze is en de leerlingen, hun eten en drinken bestellen, ontvangt Céline de muntjes, die ze dan later na de pauze sorteert in de kassa.

Door deze manier van werken, gaat het bij de Green Canteen, wat langzamer dan bij een gewone kantine, maar de sfeer is heel gemoedelijk. En er is wederzijds respect. “Soms worden er fouten gemaakt, maar daar wordt altijd eerlijk mee omgegaan”.

www.rozemarijn.net

door: Gino Smink
Haarlem | donderdag 17 maart 2016

Portretten

terug naar Artikelen
''Vertouwen ziet het onzichtbare, gelooft het ongelooflijke en ontvangt het onmogelijke''

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geïnspireerd doorAntroposofie
Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.