terug naar Inspirerend

Yara van Drunen Littel

Deelneemster Green Canteen

Stichting Waldar, opgericht door Wouter Weerman met als doel het organisch schilderen volgens de kleurleer van Rudolf Steiner meer op de kaart te zetten

Het is kwart voor twaalf als ik de Green Canteen binnen kom lopen. Ik ben uitgenodigd om een kijkje achter de schermen te nemen. De geur van koeken en vers gebakken broodjes komt me tegemoet. In de keuken van de Green Canteen staat alles klaar voor de grote pauze van het Rudolf Steiner College in Haarlem. Op de werkbank ligt een stapel tosti’s en de toonbank is gevuld lekkernijen die straks gretig aftrek zullen vinden.

De bel gaat en de kantine loopt vol met scholieren. Yara staat achter de balie en je kan zien dat ze hier al een tijdje werkt. Yara zorgt voor de bestellingen. Wanneer er een tosti besteld wordt geeft Yara een kaartje aan de scholier en een kaartje aan de keuken. Zodra de tosti klaar is roept Yara het nummer van het kaartje om. De Green Canteen zit vol met dit soort slimmigheidjes waardoor er deelnemers van verschillende niveaus kunnen werken.

Wanneer de pauze afgelopen is, gaan we even zitten en genieten ook van een tosti uit de Green Canteen. Yara van Drunen Littel (20) is deelneemster in de Green Canteen en vertelt trots over haar werk. Tijdens haar schoolperiode op De Schelp in Haarlem liep ze al stage bij Rozemarijn waarbij ze één dag in de bakkerij werkte en de andere dag in de Green Canteen. Omdat ze last heeft van haar rug is het werk in de bakkerij te zwaar. Ook omdat Yara het leuk vindt om met mensen te werken besluit ze na haar schooltijd bij de Green Canteen te gaan werken.

"Het is een gezellige sfeer met de kinderen, ze zijn klantvriendelijk en niet onbeleefd"
Yara werkt nu vijf dagen in de Green Canteen, drie dagen op de Engelandlaan - daar waar vier jaar geleden de eerste Green Canteen in Nederland werd opgezet - en twee dagen in de kantine aan de Belgiëlaan. Yara vindt vooral de sfeer heel erg fijn tijdens het werken in de Green Canteen. “Het is een gezellige sfeer met de kinderen, ze zijn klantvriendelijk en niet onbeleefd”. Zowel het aan de balie staan als het maken van tosti’s vindt Yara leuk werk. Zo nu en dan loopt ze in de morgen naar de bakkerij van Rozemarijn Santé om verse croissants te halen. Als ik vraag wat ze het lekkerste vindt dat er verkocht wordt in de Green Canteen, antwoordt ze volmondig: “De chocolade koeken zijn het lekkerst”.

Sinds begin vorig jaar woont Yara op kamers bij Ferm Rozemarijn en ze verteld dat ze graag wil leren koken zodat ze haar eigen appartementje kan betrekken. Op dit moment eet ze mee met de woongroep, en verteld dat ze volgende week met Merel - haar grote vriendin - het eten mag verzorgen. Naast haar werk in de Green Canteen vind ze het leuk om Zumba te dansen, speelt ze klarinet, en gaat ze in de winter elk weekend schaatsen. Yara verteld dat de ijsbaan nu weer dicht is en ze verlangt naar de zon. Trots verteld ze dat ze vorig jaar met Flow-reizen naar Ohrid in Macedonië is geweest.

"En dit jaar ga ik op vakantie naar Dordogne in Frankrijk met mijn vriend Niels"

www.rozemarijn.net

door: Gino Smink
Haarlem | donderdag 17 maart 2016

Portretten

terug naar Inspirerend
advertenties & nieuwsbrief

Door antroposofie geïnspireerde initiatieven in Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.