terug naar Inspirerend

Nathan Hof

Werkleider op het Maartenhuis Texel

Nathan Hof, werkbegeleider in het Maartenhuis op Texel

In De Koog op Texel, middenin het bos en een beetje verscholen achter de duinen staat het Maartenhuis. Een Camphill gemeenschap bestaande uit 4 woonhuizen en diverse werkplaatsen.

Zoals gebruikelijk op een Camphill gemeenschap vormen de bewoners en de medewerkers samen een gemeenschap. Ze wonen, werken en leven samen. In het nieuwste huis, Iona genaamd, woont Nathan Hof samen met 4 collega’s en 12 bewoners.

Acht jaar geleden volgde Nathan een groenopleiding en vond na lang zoeken een stageplek bij zorgboerderij De Marsen in Landsmeer. Nathan begon zijn stage met het aftellen van de weken. “Een plek met verstandelijk gehandicapten, dat is niets voor mij”.
Niets bleek echter minder waar en het zaadje werd geplant voor zijn huidige loopbaan. Nathan vond het juist heel leuk om met mensen met een verstandelijke beperking te werken en na tien weken wilde hij niet meer weg. Uiteindelijk bleef hij zo’n vijf jaar werken in Landsmeer.

In september 2019 werd Nathan gebeld door Frank van den Broek - directeur van het Maartenhuis - met de vraag of hij de baan van de tuinder over wilde nemen. De tuinder stond op het punt om met pensioen te gaan. Nathan had eerder tijdens een zomer een maand gewerkt op het Maartenhuis en blijkbaar was dat goed bevallen.

“Dat vind ik ook zo leuk aan het Maartenhuis. Doordat er zoveel verschillende dingen te doen zijn, is er altijd wel iets te vinden voor een deelnemer wat hij leuk vindt of wat hij kan”
In eerste instantie was Nathan niet echt enthousiast over het aanbod. Hij had wel een leuke tijd gehad op Texel en de verantwoordelijkheid over een eigen tuin stond hem ook wel aan. De twijfel ging vooral over het wonen op een eiland. ’s Avonds niet meer naar het vaste land kunnen en je hele sociale leven opnieuw op moeten bouwen op een eiland waar je door veel bewoners gezien wordt als import.
In een goed gesprek met Mirjam en Frans van GezinsKring ‘t Huys - waar hij op dat moment werkte - vertelden ze dat ze hem niet graag kwijt raakten, maar dat zo’n kans misschien wel nooit meer voorbij zou komen.

Sinds februari 2020 is Nathan komen wonen en werken op het Maartenhuis. Bij zijn start heeft hij de klussen aangepakt die waren blijven liggen. Nu heeft hij vooral grote plannen met de tuin.

Hij wil een tuin creëren waarin je meer kunt beleven. Op dit moment is de tuin opgebouwd uit allemaal strakke bedden. “Het hoeft niet allemaal recht en strak, er mogen ook best wel wat bochten in zitten en her en der wat bloemen tussen staan”.
In de wintermaanden werkt hij met de deelnemers in de kaarsenmakerij. “Het mooie van het kaarsen maken is dat het een heel precies werkje is, weer heel anders dan het werken in de tuin.

Dat vind ik ook zo leuk aan het Maartenhuis. Doordat er zoveel verschillende dingen te doen zijn, is er altijd wel iets te vinden voor een deelnemer wat hij leuk vindt of wat hij kan. Het mooie is dat deelnemers elkaar hierin ondersteunen. Het wol dat hier van de schapen komt wordt in de viltwerkplaats gebruikt en beland op een gegeven moment in de winkel. Of er worden stukken stof van gemaakt in de textielwerkplaats. Zo ontstaat er echt een ketentje van producten en half-producten waar door veel deelnemers aan gewerkt is.”

Nathan probeert in zijn werk met de deelnemers open te zijn en te kijken naar wat er mogelijk is. Hij spreekt ze aan op zelfredzaamheid en zal eerder een stapje terug doen, dan bij alles een handje vast te houden. “Ik help natuurlijk wel waar nodig. Als deelnemers iets willen proberen waarvan ik niet direct weet of het te hoog gegrepen is, dan laat ik ze begaan. Je komt er namelijk pas achter wanneer je het uitprobeert.”

Het leven op een eiland blijft toch wel lastig, al heeft Nathan inmiddels zijn draai gevonden. Hij woont samen met zijn lieve witte Zwitserse herder in zijn appartement in huis Iona. Tijdens het klimmen bij de klimmuur in Den Helder heeft hij zijn huidige vriendin ontmoet, die bijzonder genoeg ook op Texel woont.

www.maartenhuis.nl

door: Gino Smink
De Koog | vrijdag 3 december 2021

Portretten

terug naar Inspirerend
advertenties & nieuwsbrief

Door antroposofie geïnspireerde initiatieven in Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.