terug naar agenda

Marijke de Vries kunstzinnige therapie beeldend

Pastelworkshop; Herfstcongres Allergie & Hooggevoeligheid


Pastelworkshop; Herfstcongres Allergie & Hooggevoeligheid Marijke de Vries kunstzinnige therapie beeldend
Tijdens dit Herfstcongres zullen we vanuit verschillende disciplines en gezichtspunten onderzoeken hoe allergie en hooggevoeligheid werkt en hoe de gezonde krachten in de gehele mens gewekt kunnen worden.
Ik de pastel-workshop 'Je innerlijke huid versterken met kunstzinnige therapie'. 

Informatie

Herfstcongres Allergie & Hooggevoeligheid

Tijdens dit Herfstcongres zullen we vanuit verschillende disciplines en gezichtspunten onderzoeken hoe allergie en hooggevoeligheid werkt en hoe de gezonde krachten in de gehele mens gewekt kunnen worden.


Wisselwerking binnen en buiten
Onafgebroken staan we in wisselwerking met de wereld om ons heen. Voortdurend nemen we – via onze ademhaling en stofwisseling – stoffen op en scheiden we ook weer stoffen uit. Dagelijks ondergaan we ook een overvloed aan indrukken vanuit het contact van onze zintuigen met de omgeving. Wat we zo allemaal opdoen, moet voldoende eigen gemaakt kunnen worden, anders worden we ziek.


Belastende indrukken
Sommige stoffen die we opnemen, blijken in onze stofwisseling niet te kunnen worden verwerkt – een mogelijke aanleiding tot allergie. Allergieën komen steeds meer voor. Tegenwoordig heeft zo’n kwart van de Nederlandse bevolking last van luchtwegallergie. Volgens de World Health Organization (WHO) zal in 2050 de helft van de wereldbevolking minstens één vorm van allergie vertonen.

Ook indrukken kunnen een belasting vormen en moeilijk te verteren zijn. Ook hier speelt de persoonlijke constitutie een sleutelrol: sommige mensen zijn extra gevoelig voor indrukken, waarmee we terecht komen in het gebied van de hooggevoeligheid. Voor sommigen een zegen en talent, voor anderen een voortdurende kwelling en flinke hindernis. Verder speelt bij hooggevoeligheid ook mee, dat volgens Rudolf Steiner de mensheid “over de drempel” is gegaan en in de huidige en komende tijd steeds meer spontaan te maken krijgt met indrukken vanuit de geestelijke wereld, hetgeen voor veel verwarring en onrust kan zorgen en zo kan bijdragen aan de problematiek van hooggevoeligheid.


Grenzen verzorgen
Zo kunnen we gevoelig, en zelfs overgevoelig reageren op prikkels vanuit de buitenwereld en wel op verschillende lagen van ons bestaan: lichamelijk – doorgaans grotendeels onbewust op basis van ons immuunsysteem, zielsmatig – al wat bewuster op grond van wat zich innerlijk aandient, en geestelijk – nog sterker bewust vanuit een meer of minder autonoom verzorgde levenskunst. Op al deze niveaus is het van belang om onze grenzen te verzorgen en om de kunst te leren verstaan deze grenzen voldoende te bewaken in het licht van onze eigen constitutie.


Tijdens dit congres geef ik de pastel-workshop 'Je innerlijke huid versterken met kunstzinnige therapie'. 

Mensen met hooggevoeligheidsklachten worden overspoeld door indrukken. De indrukken komen diep binnen en worden moeilijk weer losgelaten. Hierdoor ontstaat chronische overprikkeldheid, die uitmondt in fysieke of emotionele klachten. Met kunstzinnige therapeutische middelen spreken we de sensitiviteit juist op een positieve manier aan om vervolgens daarmee oude patronen en gewoontes te doorbreken. Tijdens de begeleiding wordt gewerkt aan innerlijke balans, aan het stellen van gezonde grenzen en de kunst om sensitiviteit in te zetten als talent. Het kunstzinnig werken zorgt ervoor, dat lichaam en ziel weer in harmonie gaan samenwerken. Hierdoor krijgen de prikkels van buiten een minder grote impact. Zo ontwikkel je een groter zelfgevoel en kom je steviger in de wereld te staan. We gaan in de workshop aan de slag met pastelkrijt, omdat dit de tastzin stimuleert, waardoor je je eigen begrenzing in het lichaam sterker leert ervaren.


Tijd: Vrijdag 29 november 19:15 - 22:00 uur en 
Zaterdag 30 november 2018 9:00 - 18:00 uur
Locatie:
 Geert Groote College, Fred. Roeskestraat 84, 1076 ED Amsterdam
Aanmelden via het Herfstcongres. https://www.herfstcongres.nl

Deze activiteit vond plaats op
zaterdag 30 november 2019

09:00 - 18:45

€ 110,-

Contactgegevens

Contact gegevens

023-5279555
06-52451214
www.kunsttherapiehaarlem.nl

Adres activiteit

Fred. Roeskestraat 84
1076 ED Amsterdam

Plattegrond

terug naar agenda
''Als je hoofd en je hart de juiste richting opgaan hoef je je niet druk te maken om je voeten.''

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geïnspireerd doorAntroposofie
Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica