terug naar Inspirerend

Véronique Delattre

Stemtherapeute in Bergen

Véronique Delattre is stemtherapeut in Bergen en voor Queeste in Alkmaar

Een antroposofisch nest

Véronique Delattre (52) is geboren in Frankrijk en groeide op in een antroposofisch nest. Beide ouders werkten als leerkracht op de Vrije School en Véronique zelf, doorliep het vrije school onderwijs van de kleuters tot klas 12.

Acteren of niet?

Tijdens deze schooljaren ontstaat het verlangen actrice te worden. Daarom volgt ze na haar eindexamen een opleiding aan de Novalis – Academie voor Spraakvorming en Drama in Stuttgart, Duitsland. Een vierjarige opleiding waarbij toneel en stemexpressie een centrale rol spelen. In haar tweede jaar sluit ze zich als actrice aan bij het toneelgezelschap van de school. Ze treed o.a. op in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland. En hoewel ze het theater leuk vindt, komt ze er achter dat actrice zijn, toch niet haar ding is. Ze heeft het gevoel dat ze te veel om haar navel draait (een typische Franse uitspraak), dat acteren vooral over jezelf gaat. En daarvoor is ze simpelweg niet gemotiveerd genoeg. Naast haar werk als actrice, werkt Véronique ook als dramadocent met kinderen en met mensen met een verstandelijke beperking. Als ze per toeval in contact komt met een yogaleraar wiens stem wegvalt, voelt ze het verlangen opkomen om individuele therapie te geven. Het zal nog een paar jaar duren voordat ze die droom werkelijkheid ziet worden.

Op Texel

In 1992 gaat ze op Texel wonen. Ze kan daar beginnen als groepsleidster van gehandicapte volwassenen in het Maartenhuis. Een huis waar mensen met een zorgvraag én hun begeleiders, al dan niet met gezin, onder één dak wonen en hun leven delen. Tijdens haar verblijf daar maakt ze zichzelf de Nederlandse taal machtig en laat ze zich bijscholen in de therapeutische kant van stemtherapie. Tot dan toe heeft ze namelijk vooral de kunstzinnige kant van stemvorming geleerd.

Eigen praktijk

Inmiddels heeft Véronique al twintig jaar haar eigen praktijk voor stemtherapie, LOGOS. Ze begon op Texel maar zit tegenwoordig in Bergen bij Therapeuticum de Egelantier. Daarnaast werkt ze sinds 2007 bij Queeste, (GGZ) in Alkmaar. Haar droom om individuele therapie te geven is uitgekomen.
'Het interessante aan individuele therapie vind ik dat ik me volledig in de persoon in kwestie mag verdiepen. Dat uitzoeken, de psychologische kant, vind ik het leukste wat er is. Bovendien is spraakvorming voor mij een mooi evenwicht tussen het sociale en de kunst.' Het liefst werkt ze één op één met volwassenen. Vooral ingewikkelde problematiek trekt haar en daarom heeft ze het bij Queeste zo naar haar zin.

Werkwijze

"Het interessante aan individuele therapie vind ik dat ik me volledig in de persoon in kwestie mag verdiepen."
Véronique over haar manier van werken: De avond van tevoren kijk ik welke cliënten er de volgende dag komen. Zo vorm ik, mede op basis van mijn intuïtie, alvast een beeld van iemand. Ik maak een schets, soms met wat woorden en kies alvast passende oefeningen. Het voordeel van deze manier van werken is een mooie samenwerking tussen therapeut en cliënt: de intuïtie helpt om sneller de essentie te vinden van de hulpvraag van de cliënt. En het grappige is, dat mijn intuïtie heel vaak klopt.

De therapie die ik geef bestaat onder andere uit lichamelijke oefeningen uit de atletiek als rennen, lopen, werpen, etc. Deze bewegingen steunen de stem en ademhaling. Als ik voel dat de energie te hoog is, laat ik cliënten aarden door lekker in ritme te lopen. Eerst doen we ontspanningsoefeningen waarin we het bovenlichaam los maken. Vaak zit de cliënt vast in de schouders en dan proberen we goed in onze bekkenbodem te komen en stevig de voeten op de grond te planten, om te wortelen als een boom. Stevige stootklanken zoals een B of een K kunnen helpen om stevig te aarden. Blaasklanken helpen om in het lichaam door te dringen, want ze maken het lichaam warm, 'fffff', 'sschhhh'. Een ’sssss’ kan zelfs helpen met bijvoorbeeld reuma door de S uit te spreken en over de plek te wrijven. Deze therapie kan dus helpen bij stem, spraak en ademhaling en ook bij psychische en somatische klachten.

Bij de meeste mensen die hier komen (vooral bij de psychische klachten) is de ziel gesplitst. Het denken-voelen-willen is niet meer in balans. Ze zitten heel erg in het denken: ze piekeren en kunnen niet slapen. Daardoor is het hoofd los van het gevoel en voelen ze dus ook niet meer. Aan de andere kant is de wil ook los van het gevoel want ze doen alles op de automatische piloot, en zitten vast in dwangmatig gedrag. Het centreren maakt dat ze weer in contact komen met hun gevoel, met hun hart. Zodra de verbinding tussen denken, voelen en willen hersteld is, komen ze weer tot zichzelf en kunnen gronden. Dat is in het algemeen het doel van spraaktherapie: dat de ziel weer in contact komt met het lichaam en dat het lichaam eigenlijk ‘bezield’ wordt. Alleen dan voelen we ons goed en “zitten lekker in ons vel”.

Vernieuwing

Véronique is ook betrokken bij het nieuwe project ‘Heel de mens’. Een samenwerkingsverband van antroposofische therapeuten in de regio Alkmaar/Bergen, die samenkomen om preventieve cursussen aan te bieden. Dit initiatief sluit mooi aan bij de wens van de gemeenten om meer preventief te werken. Véronique geeft de workshops:

*Stemtraining:
voor het spreken in het openbaar en een goede presentatie

*Ademhaling:
op Adem komen, weer terug bij jezelf en je vitaliteit

Trots

Sinds een paar jaar kun je op de Hoge School in Leiden het vak Spraak-Drama volgen. Daarmee heeft de stem- en spraaktherapie nu zijn officiële opleiding in Nederland. Véronique is daar twee keer gastdocent geweest en is ontzettend blij én trots dat het vak spraakvorming nu een goede bodem heeft in Nederland. Lees meer over dit prachtige vak op haar website : www.logos-stemtherapie.nl

door: Gino Smink & Daphne van Heerdt
Bergen | vrijdag 2 september 2016

Portretten

terug naar Inspirerend
advertenties & nieuwsbrief

Door antroposofie geïnspireerde initiatieven in Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.