Marijke de Vries kunstzinnige therapie beeldend
Wolvilt als therapeutisch middel bij hechtingsproblematiek
Informatie
Wolvilt als therapeutisch middel bij hechtingsproblematiek in de beeldende therapie
De wolviltworkshop is een beroepsgerelateerde nascholing, waarin de beeldende therapeut zich leert bekwamen in de wolvilttechnieken en leert aan de hand van de theorie hoe wolvilten ingezet kan worden in de beeldende therapie.
Omschrijving:
Wolvilten is een techniek die veel toepassingsmogelijkheden heeft in de beeldende therapie. In de opleidingen voor vaktherapie wordt hier geen aandacht aan besteed. Daarom bied ik deze nascholing aan ter verdieping van ons vak.
Wolvilt is een laagdrempelig materiaal dat heel zacht aanvoelt aan de handen. Daarmee versterkt het wolvilten het beleven van de tastzin (sensomotoriek wordt versterkt). Patiënten geven terug dat het vasthouden van het zachte materiaal al veel ontspanning geeft. Door de mooie kleuren is het een aantrekkelijk materiaal. Het wolvilten mislukt nooit omdat het makkelijk is om het te hergebruiken en om te vormen.
Het is geschikt om in de therapie toegebruiken door kinderen vanaf 6 jaar en voor volwassenen.
Ik bied het vaak aan in het begin van de therapie om mensen een succeservaring te laten beleven. Daarmee stimuleert wolvilten het vertrouwen om iets te maken waar je trots op kunt zijn.
In de praktijk toe te passen:
Bij trauma en hechtingsproblematiek is wolvilten een ideaal middel. Vilten is letterlijk alle losse draadjes met elkaar verbinden. Met als gevolg dat ook innerlijk de hechting bevorderd wordt. Het ritmische van vilten versterkt de vitaliteit.
In deze workshop ga ik hier dieper op in, met vele casussen en meer theorie over wat er gebeurd bij onveilige hechting en trauma.
In deze workshop kan je verschillende wolviltobjecten maken. Allemaal mogelijkheden die tot een helende ervaring voor de patiënt kunnen leiden.
De wol waar we mee werken is geduldig en gemakkelijk te verwerken. Door de prachtige kleuren kom je vanzelf tot een succesvol resultaat. Eerst ga je kleuren uitzoeken, daarna maak je je eigen compositie en vervolgens wrijf je met water en zeep je werkstuk in. De losse draden worden in ritmische bewegingen tot een geheel gemaakt.
Leerdoelen:
1. De verschillende technieken van het vilten leren beheersen. Ook leer je hierop reflecteren zodat je toekomstige cliënten deskundig kan begeleiden in het viltproces
2. Theorie, uitleg en leren toepassen, wanneer je wolvilten kunt inzetten in de beeldende therapie, met name bij hechtingsproblematiek.
3. Antroposofische achtergronden van het materialen, mensbeeld en technieken zoals deze aangeboden kunnen worden aan patiënten.
4. Met eenvoudige middelen patiënten een succeservaring aanbieden = vergroten zelfvertrouwen
Accreditatie FVB aangevraagd
Programma:
09:30 - 10:00 Inloop met koffie en thee
10:00 - 10:30 Inleiding in de theorie, algemene en antroposofische achtergrond hoe het helend kan werken op de mens
10:30 - 11:00 Start maken met verschillende technieken
11:00 - 11:30 Demonstratie verschillende technieken
11:30 - 11:40 Koffiepauze
11:40 - 13:00 Start eerste ronde met persoonlijke begeleiding
13:00 - 14:00 Lunchpauze
14:00 - 14:30 Start middagprogramma met casusbesprekingen en theorie
14:30 - 15:30 2e ronde wolviltwerkstuk maken met persoonlijke begeleiding
15:30 - 16:00 Evalueren en reflecteren en wat te doen bij technische problemen, gezamenlijke bespreking van de ervaringen en afsluiting
Deze activiteit vond plaats op
zaterdag 4 juni 2022
09:30 - 16:00
€ 95,-
Contactgegevens
Contact gegevens
06-52451214
marijke@kunsttherapiehaarlem.nl
www.kunsttherapiehaarlem.nl
Adres activiteit
Waterwolfweg 35
2034 JK Haarlem