terug naar agenda

Marijke de Vries kunstzinnige therapie beeldend

Workshop plantenverf maken en er mee schilderen


Workshop plantenverf maken en er mee schilderen Marijke de Vries kunstzinnige therapie beeldend
De wereld van de planten fascineert mij al mijn hele leven. Als kind was ik alsmaar in de weer met het drogen van bloemen, elke keer weer benieuwd hoe de kleuren van blad en bloem veranderden. Wanneer ik mensen therapeutisch laat schilderen, werk ik meestal met plantenverf.

Informatie

Ontdek de lichtkracht van de plantenverf

De kwaliteiten van de levenskracht ontmoeten in plantenverf.
De wereld van de planten fascineert mij al mijn hele leven. Als kind was ik alsmaar in de weer met het drogen van bloemen, elke keer weer benieuwd hoe de kleuren van blad en bloem veranderden. Wanneer ik mensen therapeutisch laat schilderen, werk ik meestal met plantenverf. De levende kleuren en de manier waarop men op de plantenverf reageert ervaar ik als steunend in het therapeutisch proces. De plantenverf kleuren komen diep binnen en raken mensen meer in hun wezen dan gewone aquarelverf van minerale oorsprong. Veel mensen krijgen het warmer tijdens het schilderen en gaan meer blozen. Een andere bijzondere eigenschap van plantenverven is dat je ze niet goed kunt mengen. Je kunt de kleuren wel transparant over elkaar heen schilderen, de gebruikte kleuren weven als het ware door elkaar heen. Tenslotte heb ik gemerkt dat plantenverf een positieve werking heeft op het ademproces. Plantenverf schenkt levenskrachten schenkt aan wie er mee schildert.


Workshop plantenverf
In deze workshop gaan we op verschillende manieren plantenverf maken. Sommige plantenkleuren moet je koken, andere vermalen om de kleur verf-klaar te maken. Door het prepareren van plantendelen maak je je eigen plantenverf. Na het prepareren gaan we met de verf schilderen. Een bijzonder en kleurrijk resultaat!

Schilderervaring is niet noodzakelijk. 


Programma: In de ochtend gaan we een kleurencirkel leggen van al het plantenmateriaal dat verzameld is. Daarna gaan we indigoverf prepareren en er mee schilderen of sluieren. 

Eventueel kan je er voor kiezen om in de middag verder te gaan met je indigo-sluiering. In de middag gaan we op verschillende manieren verf maken van bloemen- en plantendelen.


Lunch: Ik zorg voor thee, koffie en sap. Je lunch dien je zelf te verzorgen.  

Locatie: Gasthuisvest 11, Haarlem

Prijs: € 95,- inclusief materialen, incl. btw.

Accreditatie NVKT 6 punten AM code 2021-0030


Hoe ontstaan plantenkleuren?

Bij planten ontstaan de kleuren in het groei- en bloei- en afstervingsproces. De plant zelf neemt zijn ruimte in tussen het donker van de aarde en het licht van de kosmos.

Plantjes die nog niet in contact zijn gekomen met zonlicht zijn wit. Dan komt de kleur met de meeste stootkracht: rood, dan rose, paars en omvormend via geel naar groen. Dat is ook goed waar te nemen hoe verse rode loten aan een plant kunnen uitschieten in de lente.

Ook in de loop van het jaar verandert het licht: lichtintensiteit en duur nemen toe van lente naar zomer en nemen weer af. De eerste lentebloemen zijn wit, geel, paars, lichtrose. Pas als de zon hoog aan de hemel staat worden de bloemen intenser van kleur: rood, donkerrose, oranje en laat zich het hele palet aan bloemenkleuren zien. Als de zon in augustus aan de hemel staat, zie je hoe door de warmte en groet hoeveelheid zon, de vruchten langzaam hun intense kleuren laten ontstaan.

In de herfst, als het koud is ‘s nachts of overdag ontstaan er verbrandingsprocessen in de plantenbladeren. Bladeren veranderen van groen in goud, oranje rood geel en worden uiteindelijk bruin.

Deze activiteit vond plaats op
zondag 26 september 2021

10:00 - 17:00

€ 95,-

Contactgegevens

Contact gegevens

06-52451214
marijke@kunsttherapiehaarlem.nl
www.kunsttherapiehaarlem.nl

Adres activiteit

Gasthuisvest 11
2021 ET Haarlem

Plattegrond

terug naar agenda
''mens = vrijheid = creativiteit = arbeid = kapitaal''

Joseph Beuys

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geïnspireerd doorAntroposofie
Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica.