terug naar agenda

Marijke de Vries kunstzinnige therapie beeldend

Workshop plantenverf maken en er mee schilderen


Workshop plantenverf maken en er mee schilderen Marijke de Vries kunstzinnige therapie beeldend
In deze workshop gaan we op verschillende manieren plantenverf maken. Sommige plantenkleuren moet je koken, andere vermalen om de kleur verf-klaar te maken. Door het prepareren van plantendelen maak je je eigen plantenverf. Na het prepareren gaan we met de verf schilderen. Een bijzonder en kleurrijk

Informatie

Ontdek de lichtkracht van de plantenverf

In deze workshop gaan we op verschillende manieren plantenverf maken. Sommige plantenkleuren moet je koken, andere vermalen om de kleur verf-klaar te maken. Door het prepareren van plantendelen maak je je eigen plantenverf. Na het prepareren gaan we met de verf schilderen. Een bijzonder en kleurrijk resultaat!

Schilderervaring is niet noodzakelijk. 

Programma

In de ochtend gaan we een kleurencirkel leggen van al het plantenmateriaal dat verzameld is. Daarna gaan we indigoverf prepareren en er mee schilderen of sluieren. 

Eventueel kan je er voor kiezen om in de middag verder te gaan met je indigo-sluiering. In de middag gaan we op verschillende manieren verf maken van bloemen- en plantendelen.


Hoe ontstaan plantenkleuren?

Bij planten ontstaan de kleuren in het groei- en bloei- en afstervingsproces. De plant zelf neemt zijn ruimte in tussen het donker van de aarde en het licht van de kosmos.

Plantjes die nog niet in contact zijn gekomen met zonlicht zijn wit. Dan komt de kleur met de meeste stootkracht: rood, dan rose, paars en omvormend via geel naar groen. Dat is ook goed waar te nemen hoe verse rode loten aan een plant kunnen uitschieten in de lente.

Ook in de loop van het jaar verandert het licht: lichtintensiteit en duur nemen toe van lente naar zomer en nemen weer af. De eerste lentebloemen zijn wit, geel, paars, lichtrose. Pas als de zon hoog aan de hemel staat worden de bloemen intenser van kleur: rood, donkerrose, oranje en laat zich het hele palet aan bloemenkleuren zien. Als de zon in augustus aan de hemel staat, zie je hoe door de warmte en groet hoeveelheid zon, de vruchten langzaam hun intense kleuren laten ontstaan.

In de herfst, als het koud is ‘s nachts of overdag ontstaan er verbrandingsprocessen in de plantenbladeren. Bladeren veranderen van groen in goud, oranje rood geel en worden uiteindelijk bruin.

Rozen kunnen tot in december bloeien, ook al zijn hun bladeren al afgevallen.

Lunch: Ik zorg voor thee, koffie en sap. Je lunch dien je zelf te verzorgen.  
Locatie: Haarlem, exacte adres wordt nog bekend gemaakt.​
Prijs: € 90,- inclusief materialen, incl. btw. Accreditatie NVKT 6 punten AM.

Deze activiteit vond plaats op
zondag 22 september 2019

10:00 - 16:00

€ 90,-

Contactgegevens

Contact gegevens

023-5279555
06-52451214
www.kunsttherapiehaarlem.nl

Adres activiteit

Sparenbergstraat 50
2023 JW Haarlem

Plattegrond

terug naar agenda
''Het is makkelijker jezelf zand in de ogen te strooien dan te werken aan een betere versie van jezelf''

Roos Vonk

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geïnspireerd doorAntroposofie
Noord-Holland

Vormgeving en ontwikkeling door Ginolica